4-метрова вилица за свободния дух в Лозенец

  • 07 август 2017, 16:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium vilizata hacienda beach lozenets  4

4-метрова арт инсталация на вилица е новата атракция в черноморското селище Лозенец. Творбата, която е изработена от чист метал и тежи цели 200 кг, е дело на художника Стефан Божков. Днес скулптурата беше открита в "Hacienda Beach".

Творбата е продължение на проекта „Merci”, зад който стои арт директорърът на Hacienda в колаборация с големия български художник Кольо Карамфилов. Идеята им датира още от 2011г.  

Скулптурата носи послание за свобода. „Нарекохме я Merci заради всичко, което ни поднасят всекидневно. Стремял съм се да покажа отново свободния дух при човека и идеята, че в Hacienda всеки може да намери духовна храна за душата“, разказва Божков.

Мнозина вече припознаха скулптурата с подобни инсталации, които се намират в гр. Веве на Женевското езеро и в гр. Олденбург, Германия. Всяка една обаче е уникална по вида си и има своето послание с изображенията и орнаментиката си.

Дело на Божков са и инсталациите Очилата, Гребенът и Слонът в Лозенец. Всяка година скулптурния парк в морския град се увеличава с по една нова творба.