400 души в Търговище остават без работа

  • 11 декември 2013, 12:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a860ee0e43c

Акумулаторният завод "ЕнерСис" АД - Търговище, (бившия завод "Енергия") ще съкрати 400 души, предаде БНР. Решението е взето от Съвета на директорите заради прекратяване на част от производствената дейност в Завода за индустриални батерии. По данни на компанията в момента там работят близо 600 души.


Изненадващото решение и последиците от възникването на нов социален проблем в община Търговище, където безработицата достига 12%, беше предмет на разговор между кмета на общината доктор Красимир Мирев и изпълнителния директор на фирмата Ойген Петерханс.


Основните причини за закриването на производствените мощности ще бъдат оповестени на специална пресконференция по-късно днес.


Трудовите правоотношения с работниците ще бъдат прекратени след 31-ви март. Те ще получат по 4 брутни заплати, както и неизползван отпуск съгласно Кодекса на труда.


"ЕнерСис" АД е собственик на 206 000 кв. м. площ, в т.ч. 58 600 кв. м. застроена площ. Фирмата произвежда панцерни и AGM оловно-кисели батерии за тягови и стационарни приложения, както и за железниците, рудничната промишленост и подводниците.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!