4000 ще се надпяват и надиграват край Велико Търново

  • 18 юни 2019, 20:04
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium p1030329 orig

Над 4000 изпълнители се събират край Велико Търново в края на тази седмица. На 22 и 23 юни красивата природна местност до манастира „Св. св. Петър и Павел“ над Лясковец ще е арена на едно от най-големите фолклорни събития в цяла България – Петропавловският събор. В голямото надпяване, надиграване и надсвирване ще участват над 140 пеевчески групи, повече от 40 фолклорни формации и състави, 60 индивидуални изпълнители. Ще гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи. Председател на журито ще е проф. Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Петропавловският събор е организиран от трите общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и се провежда под патронажа на кметовете Даниел Панов, Добромир Добрев и Ивелина Гецова. Официалното откриване е в събота /22 юни/ от 11,30 ч., а изпълненията започват още в 8,30 ч. сутринта и ще се провеждат на две сцени.

Най-малкият участник е на 4 години, а най-възрастният – на 88 години, сподели д-р Ивелина Гецова на пресконференция. Заедно с кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев и с директора на културната дирекция на Община В. Търново Нелина Църова тя представи програмата на събора. По думите на организаторите, събитието край манастира над трите града е сравнявано по своята значимост, мащаб и реноме със съборите в Рожен и Копривщица.