43 хил. елхи от Чупрене тръгват към пазарите

  • 16 декември 2013, 08:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52aeb8891dcb3

43 000 коледни дръвчета - елхи и смърчове, са отсечени в планината при Чупрене, съобщи кметът на селото Ваньо Костин. Те са предназначени за пазарите на Северозападна България и част от тях вече е доставена. Големината им е от 50 см до малко над 2 метра. Цените започват от 5 лв. за най-малките, и стигат до 30 лв.


Държавното горско стопанство в Белоградчик осигури безвъзмездно коледни дръвчета за училища, детски градини и социални заведения, съобщи Мая Костова, директор на горското стопанство. Елхите са от разсадника и са отгледани за коледните празници. Много жители на Белоградчик идват на място да си купуват от тези елхи. Цената им е между 6 и 8 лв. за по-малките, и 20 лв. за дръвчетата над 1,50 метра.


Разсадникът на горското стопанство има площ от 50 декара, но малка част от нея е засадена с елхи. За отглеждането на всяко дърво до достигане на размерите на празнична елха са нужни между 5 и 7 години. Продаваните в саксии са по-желани, защото след това се връщат отново в природата. Малка част от тях обаче се прихващат, обясни Костова.