5 са с COVID-19 в Сливенско, спад в нарушенията на карантината

  • 02 април 2020, 17:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium covid 19 4960254 1920

Пет са доказаните случаи на заболели с коронавирус към момента на територията на общината. Всички те са настанени в Отделението по инфекциозни болести в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”.  По данни на РЗИ от началото на извънредното положение до 1 април общият брой на карантинираните лица е 1014. От тях 789 – в Сливен, а 225 – в останалите населени места. 962-ма от тях са пристигнали от чужбина, 52 са случаите на контактни със заразени лица. На част от тях е изтекъл карантинният период, а 603-ма души все още са под карантина. 488 от тях са в Сливен, а 115 - в други населени места.

Няма отчетени сериозни нарушения във връзка с предприетите мерки за социална изолация в община Сливен. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Общинския кризисен щаб. Предписанията бяха наложени като превенция срещу разпространението на новия коронавирус. Все по-засилен е контролът, което е причина за спада на нарушенията.  

В сравнение с миналата седмица през тази са подадени по-малко сигнали за грубо погазване на разпоредбите във връзка със ситуацията. Обработените до момента сигнали са 40, предимно от общ и информативен характер, като 14 от тях са подадени на тел. 112 и 7 на денонощния общински телефон 044/663 066.

Три са образуваните досъдебни производства за неспазване на наложената карантина, отчетоха от полицията. Продължават дезинфекцията и обработката с препарати в града. Общинска охрана и СОТ, заедно с органите на МВР, следят за спазването на предписанията. Дезинфектанти, предпазно облекло и маски получиха и кметствата на малките населени места в общината.

Снимката е илюстративна