50 хиляди деца учат в дворовете на училищата, за да си повишат успеха

  • 29 юни 2020, 12:46
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 2111431826

Около 50 хиляди деца се обучават по линия на преодоляване на образователната трудност в момента. Това съобщи пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че класните стаи са изнесени в дворовете на училищата като децата със слаби срочни или годишни оценки, както и тези, които не са участвали ефективно в електронното образование, ще вземат между 80 и 120 часа. Основните два предмета, по които децата работят са литература и математика. “Броят на учениците, които се явиха на матурите тази година е по-нисък. За съжаление, имаме голям процент отпадане в гимназиалния етап“, допълни той. Според него най-често отпадането е било след VII и VIII клас. “И сега е така. Поставили сме за задача децата да продължат образованието си и след VII клас. Увеличихме и годините за придобиване на свидетелство за управление на МПС до X клас, което повиши мотивацията“, каза Вълчев. 

"От 1 юни, откакто ни разрешиха да работим с ученици в реална среда, училището ни е пълно, защото децата имат нужда от допълнителни консултации, за да наваксат материала или да си подобрят успеха", коментира пред Kmeta.bg Красимира Благоева, директор на ОУ "Васил Левски", гр. Караджово, обл. Пловдив. В това училище на 49 деца не са им раздадени ковпютри, защото не могат да работят с тях, нито пък семействата им могат да им помагат. Затова общуването с тези ученици е ставало чрез медиатор, който е част от ромската общност. По данни на МОН 20% от децата са останали извън системата на дистанционното обучение по време на извънредното положение и на извънредната епидемична обстановка. 

Министър Вълчев заяви, че се надява от 15 септември децата да учат присъствено. Според него това е най-доброто обучение, защото помага за социализацията и интеграцията на децата. “Ще направим всичко възможно да имаме организация на работа за присъствено обучение със съответните мерки и протоколи“, коментира той.