500 училища и забавачки ще бъдат обновени до края на годината

  • 11 февруари 2019, 15:50
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium 1  25

500 училища и детски градини ще бъдат обновени в цялата страна до края на годината. Това обявиха във Велико Търново председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов и кметът Даниел Панов. 700 милиона лева са средствата от европейската солидарност, влагани в модернизацията на образователната инфраструктура, посочи Цветанов. Даниел Панов добави, че около половината от тази финансова подкрепа е за общинските училища и детски градини в 39-е общини бенефициенти по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Приоритетът на образованието като национална и местна политика бе подчертан по време на инициативата „Граждански диалог Европа в нашия дом“, която започна от Старата столица и ще продължи в цяла България. Началото бе поставено във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Форумът бе открит от кмета Даниел Панов, Цветан Цветанов, министъра на образованието Красимир Вълчев, евродепутата от ЕНП Ева Майдел, областния управител проф. Любомира Попова, ректора проф. Христо Бонджолов. Участваха много представители на институции, организации, училища и университети, образователни експерти, студенти, народни представители, общински съветници.

„Вече втора година образованието е приоритет на правителството, на законодателната, и на местната власт. И държавата, и общините работим в тази насока. Целта на инвестициите в образователната инфраструктура, на ръста на заплатите и увеличаването на възможностите за обучение и квалификация на учителите е тази професия да има своето заслужено обществено признание, достойнство, но и да бъде атрактивна за хората, за които просветата е кауза“, коментира Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново подчерта важността на европейската солидарност за модернизацията на училищата и детските градини в цяла България. „Велико Търново също е част от този мащабен процес с модернизацията на ДГ „Ален мак“, „Рада Войвода“ и „Пролет“, на СУ „Владимир Комаров“, СУ „Георги Раковски“ и Спортното училище, добави Панов. Той акцентира и върху процеса на адаптиране на учебните планове спрямо пазара на труда и бъдещите професии.

Народният представител Цветан Цветанов бе категоричен, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Той подчерта, че тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България, а по темата за образованието е важно да има консенсус между всички политически партии и институции.

„Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца. Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат“, каза министър Вълчев по повод работата на екипите от механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система. За година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден, добави още Красимир Вълчев. По думите му се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата.