51 елена от Паламара станаха жители на други стопанства

  • 16 април 2018, 21:32
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%9f%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0

51 животни от вида благороден елен, отгледани в ДЛС-Паламара, са резселени през тази година в ловни и горски стопанства на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

„През декември месец миналата година уловихме животните чрез специални капани, разположени на две места в стопанството. В Закона за лова е предвидено кошутите, приплодите и шиларите да прекарат в огражденията минимум 45 дни. Това е карантинен период, в който се наблюдават от ветеринарен лекар и специалистите ни по лова“, разказва директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ. Около 100 елитни животни са били отделени през декември в двете ограждения в БИСД-Паламара и ДЛСР-Паламара. От тях в началото на тази година 21 животни са разселени в ДЛС-Студен кладенец, по 14 броя в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица и 2 приплода в ДЛС-Витиня. Според инж. Башлъ колегите му от страната искат чрез разселването да увеличат числеността на животните в стопанствата си, да опреснят кръвта или да вкарат нов вид, където такъв няма.

„Основно за разселване се избират кошути и приплоди, но от стопанството в Тервел поискаха от нас и шилари. Всички животни бяха в отлично състояние, като придвижването им до съответните териториални поделения се извършваше със специализиран транспорт и в клетки, за да не се наранят. През цялото време сме полагали за животните изключителни грижи, за да са доволни колегите. Сигурен съм, че през 2019 година от нашето стопанство ще бъдат разселени в страната още елитни животни от вида благороден елен“, категоричен е Севен Башлъ.

За разлика от предишни години през тази животните бяха маркирани с ушна марка, а на 2 бяха поставени проследяващи устройства, които през определен интервал от време отчитат чрез GPS активността на животните. Тъй като те обикновено се движат заедно, устройството позволява да се проследи цялата група и да се наблюдава от експертите по лова.