51-годишен „Сингер Воуг“ спечели овациите на Ретро парада в Хасково (СНИМКИ)

  • 12 септември 2015, 17:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d553ea6 6143 c8a6

Singer VOGUE, произведен през 1964 година беше признат за най-атрактивния, рядък и добре подържан ретро автомобил на Парада в Хасково.


51-годишната кола е собственост на Иван Неделев от Пловдвиския ретро клуб. Той я получава от чичо си в наследство преди 10 години.


Колата му е рядка, защото е сред малкото останали толкова запазени в Европа, а у нас е единствената в движение. Купена е от чичото в Англия през януари 1965 година.


Тя е от третата серия на петте, произведени от модела. Като нея са произведени общо 10 000 броя.


„Колата Сингер, който се свързва чест ос популярната марка машини, всъщност няма нищо общо с това. Тя е английска марка, основана от Джордж Сингер “, обясни собственик. За времето преди 51 години неговият автомобил си е бил направо новаторски за консервативна Англия, защото е с елементи в дизайна, привнесени от САЩ, освен това е сред първите коли на Стария континент с два фара едно до друго. Затова и моделът е кръстен ВОУГ.Колата на пловдивчанинът е уникална, защото е единствената у нас, а вероятно и сред малкото от Европа от този модел, които са в движение.
Тя е малко реставрирана. По коженото й купе почти не е пипано и си е в оригиналния от производството цвят-сив-металик


В Ретропарада на автомобили се включи традиционно и кмета на Хасково Георги Иванов, който също е сред известните у нас колекционери. Той се представи с вече няколкократно награждавания си
Ягуар, произведен през 1987 година.


На състезанието Мерцедес, производство 1936 година на Кирил Николаев от Хасково се хареса най-много на публиката и взе наградата от нейния вот.


Купата на кмета отиде Вартбург, модел 311 от 1961 година, собственост на Владимир Йовчев от Димитровград.


Като всички останали участници от Парада в Хасково с плакет , монета с лика на Богородица и камбанарията от Ямача-част от забележителностите на Хасково, луксозно списание за Хасково и тениска с логото на Ретро клубът-организатор, си тръгна и Христо Чобанов от Сливен.


Той беше единственият участник, който докара два ретро мотора на Парада. Немските му стари возила станаха и любимци на хлапетата, много от които получиха възможността да се качат на тях и да се снимат.В средите на колекционерите на стари возила Чобанов е известен с много богата си мотоколекция. Той притежава всички мотоциклети, производство на бившата Германска демократична република, като се почне от МZ 125 и се стигне до трите модификации на полицейските мотоциклети, направени в ГДР. Всички реставрира или поправя сам.


Признава, че е докарал в Хасково точно двамата красавци заради сантимента си към тях. И двата мотора са с него почти през целия му живот. Единият- MZ 125 е карал още като лейтенант, с него обикалял по осата на Трета армия и никъде не му е изневерил, така че той му е голямата любов.
Другият мотор е придобил в последствие от свой съученик, който по онова време е имал възможност и родителите му го купили. „Не можеше да кара колкото мене добре, а аз бях много добър, но нямах мотор. Когато му се развалеше мотора, аз му го оправях и така научих всички детайли, разказва Чобанов.


Никога и през ум не му е минавало да продаде старите си мотори и да ги смени с нови. Първо, защото му носят много спомени и второ, защото разликата в усещането да ги караш с това от новите е, като да си писал с перодръжка-тънко и дебело, красиво, а след това да хванеш химикал, сравнява Христо Чобанов.На Парада в Хасково той се представи и със стар Москвич-също негов любимец и обяснява защо„Имам друг-спортен автомобил, но пък Москвича си го пазя, защото той е свързан с най-кошмарния ми сън.


Още като 18 годишен сънувах, че имам Москивич. В съня си го карах, милвах го, че върнах и газта да не се износва. А когато се събудих: Нямам Москвич! Проклинах целия свят!“, разказва сливналията.


После след години се сдобил с Москвич, а сега вече с реставрираната кола обикаля изложенията. С нея Дори участва в ретро ралита, като последното състезание е било миналата година в Сърбия. „Държа са като руски солдат!“, хвали старото си возило собственикът му.