52-метров лъв бди над Шумен

  • 05 март 2019, 16:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8

Паметникът "Създатели на българската държава" се извисява над Шумен. Комплексът е построен в чест на 1300 годишнината от създаването на Българската държава. Открит е на 28 ноември 1981 година.

Издигнат е на хълм, на 450 м надморска височина и се явява визуален център на българските старини – Плиска, Преслав, Мадарския конник и Шуменска крепост. Той пресъздава културното и социално развитие на българската държава между VІІ – Х век.

С фигури, цветни мозайки и надписи паметникът пресъздава историята на страната ни – от Аспарух, забил меча в земята си и казал "Тук ще бъде България", през покръстването, създаването на славянската азбука от Кирил и Методий, та чак до Златния век на Симеон.

В композицията има 52-метров лъв, който тежи 1000 тона. На него контрастират 2000 елемента от по-тъмен гранит. Зад опашката му има и стилизирана пеперуда, която е символ на дълголетие. Посланието е, че както пеперудата преминава през различни метаморфози, така и България претърпява в развитието си възходи и падения.

В залата на информационния център към мемориала има интересна експозиция "Монументалното българско изкуство през последните десетилетия на ХX век". Чрез специално устройство госитте виждат полагането на капсулата със "Завета към поколенията" в основите на паметника.

Монументът е дело на художествен колектив с ръководител скулптора проф. Крум Дамянов.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!