6-килограмов тумор извадиха в онкоболницата във Варна

  • 16 май 2017, 15:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium onkodispanser

Злокачествен тумор с тегло 6 килограма извадиха от корема на 70-годишна жена специалистите от онкоболницата „Д-р Марко Марков“ във Варна. Пациентката е постъпила с оплаквания от кървене от стомашно-чревния тракт след престой в болница в Добрич, където й била поставена диагноза ерозивен гастрит. 

Компютърната томография, направена в общинската болница във Варна, показала наличие на туморно образувание в коремната кухина, но без да може да се уточни произходът му.

При наложилата се тежка коремна операция, извършена от екипа на управителя на болницата проф. д-р Георги Кобаков, е установено, че туморът произхожда от тънкото черво и е проникнал в него. Това била и причината за кървенето, довело пациентката до операционната маса. Операцията е успешна и жената вече се възстановява, съобщиха от болницата.

Злокачествената маса, извадена от корема й, е т.нар. гастроинтестинален стромален тумор, каза проф. Кобаков. Това е изключително рядък туморен процес. Характерен симптом е кървенето и то се случва едва след проникване на тумора в кух коремен орган, какъвто е случаят с конкретната пациентка, или при перфорация на образуванието в свободната коремна кухина.

По тези причини гастроинтестиналните стромални тумори обичайно се оперират по спешност и се откриват в сравнително напреднал стадий, добави управителят на СБАЛОЗ - Варна. Лечението на пациентите приключва с провеждане на специфична химиотерапия.