60-годишна от село Морава приютява хора в нужда

  • 27 юли 2015, 08:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c e2e3 5a49

Росица Георгиева търси да настани младо семейство или самотни хора без покрив над в къщата ѝ в село Морава, пише в-к "Борба". Възрастната жена не иска нито наем, нито грижи за нея, а единствено да направи добро на нуждаещи се. Тя смята, че в този труден живот, в който парите са основно средство за оцеляване, подобна постъпка ще облекчи тежкото финансово положение на някой човек или двойка, изпадали в безизходица.


Баба Росица е родом от Габрово, а почти през целия си живот е гледала възрастни и болни хора. През годините скътала по някой лев от заплатата си и заедно със спестяванията на съпруга си успели да купят къща в село Морава. Там двамата ходели през почивните дни, за да се откъснат от натовареното ежедневие. Наслаждавали се на тишината, спокойствието и красотата на това райско кътче, както го описва тя.


"Въздухът там е толкова чист и се усеща неописуем релакс. С една дума – блаженство", сподели баба Росица. Наскоро обаче мъжът се споминал и тя останала самичка. Двете й дъщери отдавна били минали под венчилото и поели по своя път, далеч от родното място. "Сама жена, животът е тежък, дните минават бавно и еднообразно. Хрумна ми идеята да се преместя в имота в село Морава, но се притеснявам да заживея сама", казва тя.


Тревогата ѝ е породена от всекидневните посегателства над пенсионери в малките населени места и липсата на ответна реакция от страна на българската полиция да ги защити. "Страх ме е от кражбите, побоите над възрастни хора заради жълти стотинки. Ще се чувствам в безопасност, ако в къщата живее още някой", обосновава идеята си баба Росица. Ето защо тя започва да търси самотен човек или семейство, което няма дом, с които да заживеят заедно. "Не искам да ми плащат. Ще се чувствам удовлетворена, ако успея да помогна на някого. Желая честни хора, с които да можем да си пием кафето сутрин. Смисълът на това да делиш покрив с друг е в това, че гозбите, които приготвям, стават два пъти по-вкусни, ако нахранят нечий гладен човек", споделя 60-годишната жена.


Баба Росица казва, че къщата разполага с всички удобства, и на тези, които се настанят в имота, няма да им липсва нищо. Категорична е, че постройката няма нужда от ремонт и е в отлично състояние. "На два етажа е, 2 дка земя, имам лозя, които само ако поискат, може да гледат. В двора има геран, чиста вода", споделя тя. 60-годишната жена заяви, че много обича животни и е готова да приеме и домашните любимци на бъдещите си съквартиранти.


През своя живот възрастната жена често пъти се е сблъсквала с предателства и омраза. Въпреки това силно вярва, че все още съществуват честни хора, които, ако заживеят с нея, няма да я ограбят или да й навредят. "Вече 2 години къщата стои заключена. Мисля, че е време в нея отново да закипи живот", споделя още баба Росица.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.