60% от фирмите в Кюстендил с коледни бонуси

  • 18 декември 2020, 18:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8

Българска търговско-промишлена палата проведе експресно анкетно проучване във връзка с допълнителните възнаграждения (бонуси) около Коледа.

По-голямата част от бизнеса ще даде коледни бонуси по време на пандемия. Около 60% от фирмите възнамеряват да дадат допълнителни стимули за служителите си, въпреки че делът им спада спрямо предходната година, когато те са били над 70%. Основната причина за получаването на допълнителното стимулиране са както празниците, така и мотивацията на служителите.

Над 14% от фирмите категорично посочват, че основната причина за не раздаването на бонуси са именно негативните последици от COVID-19, а за над 20% лошото финансово състояние не позволява допълнителното стимулиране на служителите. 7% от мениджърите все още не са решили дали ще стимулират допълнително

43% от фирмите посочват, че определят индивидуално допълнителното възнаграждение, според представянето на служителя, а 39% дават еднакъв стимул за всички.

Размерът на бонусите варира, като най-голям дял през тази година заемат стимулите до 200лв. с 36%, следвани от 200 до 500 лв. – 22%. Бонуси над 1000лв. могат да очакват в около 15% от компаниите, които ще възнаградят служителите си.

Прави впечатление, обаче, че тези, които ще получат над 1000лв. се увеличават спрямо миналата година, когато делът им е бил едва 7%. В някои случаи бонуса ще е под формата на предметна награда.

За 1/3 от предприятията бонусите ще са по-ниски от миналата година, а за ¼ по-високи.

Снимка: Архив


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!