600 деца с намалени такси или без пари на забавачка в Благоевград

  • 11 февруари 2019, 09:59
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
1537182046

Размерът на таксите в детските градини в Благоевград остават непроменени и през 2019 година. Въпреки увеличаващия се стандарт за обгрижване на дете в детско заведение, таксата за месец е 40 лева или около 2 лева на ден. Същата не е вдигана от 11 години.

Община Благоевград осигурява и редица социални облекчения. За 342 от децата в детските ясли и градини в Благоевград дължимата такса е 50% от абсолютната  стойност. Това е предвидено за деца с един родител, както и за две деца от едно семейство, посещаващи едно или различни детски заведения.  За деца на многодетни родители, таксата, която се заплаща за първото дете, е наполовина. За второто дължимата сума е една четвърт или 10 лева, това в момента засяга 61 от децата в Благоевград.

Общо 196 деца, посещаващи благоевградските забавачки, са освободени от такса. Всички социални облекчения са записани в Наредба, приета от общинския съвет. Тя е поместена в страницата на община Благоевград – www.blgmun.com.

От тази година, по разпореждане на кмета д-р Атанас Камбитов, общината въведе и специално меню за деца с глутенова ентеропатия. За тях се приготвя отделна храна, като това не влияе на размера на определената месечна такса.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!