7 ски писти водят туристи в курорта Семково

  • 13 декември 2019, 16:40
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a1%d0%b5%d0%bc%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be %d0%97%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd %d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba 01

Зимният курорт Семково, който се намира на около17 километра от град Белица, води все повече туристи в Рила планина. Природното богатство и съществуващите ски писти го превръщат в предпочитано място за масов ски туризъм и за ваканция и почивка. В Семково са изградени различни почивни и ведомствени станции, както и няколко хотела. Тук туристите могат да карат ски на седем писти, които се обслужват от осем ски влека. Три от трасетата са на северните склонове и са сравнително трудни. Но има и писти с малък наклон, които са по-лесни за каране и са подходящи за масов спорт.

Курортът Семково да заприлича на австрийски зимен курорт. Това е амбицията на кмета на общината - Радослав Ревански. Той е наясно, че комплексът има нужда от по-голяма леглова база, като това ще се компенсира с малки къщи от дърво и камък, каквито има в австрийските зимни курорти. Най-важното е част от държавните земи в курорта да станат общински. Общината обмисля и идеята да ползва просеката на сегашния влек, за да изгради модерен лифт. Водят се преговори с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество. Целта е да се осигурят по-добри условия и да се гарантира по-качествено обслужване на туристите.