8 града получиха 10 нови линейки 

  • 21 юни 2019, 13:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium lineika oksikom

8 града получиха 10 нови линейки. Колите за спешна медицинска помощ вече са разпределени. Те са в центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2 броя, Велико Търново – 2 броя, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 брой линейки. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково.

Така новите линейки в системата на спешната помощ станаха 32 на брой, съобщават от здравното министерство. До края на юни ще бъдат предоставени и приети още 10 броя линейки. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90. 

Създадена е организация ежемесечно, веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPSустройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на юни тази година.

Допълнително, всяка от новите линейки разполага с необходимото за целта ново оборудване, което включва кислородна инсталация;  дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др.

Към момента системата за спешна медицинска помощ разполага с 693 санитарни автомобили/линейки, закупени основно след 2007 г., отчитат още от здравното ведомство.