8 лева за килограм тютюн в Пиринско, стопани зарязват нивите

  • 17 ноември 2019, 17:23
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium tutundosenovo 2

Новата изкупна кампания на тютюна в Пиринско върви от няколко дни, но цените на продукцията са старите. Средната цена за килограм „зелено злато” е около 8 лева.

В симитлийското село Долно Осеново реколтата се изкупува засега само от една българска фирма, чието седалище е в Шумен. „Повечето от тютюнджиите предават стоката си, макар че не са доволни от цената. Но са наясно, че няма кой да им предложи повече. Доста от стопаните гледат да се отърват от тютюна, те се заричат, че догодина няма да се занимават с тютюнопроизводство”, казва кметът на селото – Бисер Сегменов.

В последните три години производството на тютюн в селището пада драстично. През 2017 година са прибрани от нивите около 200 тона продукция, през миналата 2018 г. – 130 тона, а тази година количеството е не повече от от 60-70 тона. Стотина семейства превивали гръб по нивите, но половината от тях се отказват от тютюнджийството. За догодина очакванията са най-много 50 семейства да засадят тютюн и добивите да са едва около 30-40 тона.

Местните хора все повече намират препитание в чужбина, много от тях отиват на сезонна работа в Гърция, Франция, Испания, Англия. „Наши съселяни изкараха по 1500 евро чиста печалба само за двадесетина дни гроздобер във Франция. Това са 3000 лева, колкото цяло семейство с много труд изкарва чисто от тютюневите ниви. Никой не е луд да работи толкова много за толкова малко пари”, твърди кметът Бисер Сегменов. Затова няма да е изненада, ако само след 2-3 години тютюнопроизводството остане единствено спомен като препитание на местните хора.