8 смъртни случая от пневмония след грип

  • 22 януари 2019, 15:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium f129464f8c9c584c758fc21d068db045

8 българи издъхнаха от усложнения след грип. 

Трима пациенти на около 80-годишна възраст починаха в УМБАЛ "Пловдив". В неделя заради усложнения от грип в Пловдив починаха и две жени на 40 и 42 години.

42-годишен мъж е починал след сериозни усложнения, вследствие на тежък грип, в реанимцията на областната болница в Пазарджик, въпреки усилията на лекарите да спасят живота му, съобщи директорът на здравното заведение д-р Васил Вълчев. Четирима пациенти са на командно дишане в КАРИТ заради белодробни усложнения, пише "24 часа".

39-годишен мъж от Поморие е починал вследствие на усложнения от грип. Първоначално младият мъж е лекуван от грип, който преминал в пневмония. Той е приет в МБАЛ-Поморие, но въпреки усилията на лекарите, състоянието му се усложнило, бил преместен в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас. Според близки до почерненото семейство лекарите обяснили, че пневмонията е преминала в менингит и е било твърде късно, за да могат да помогнат. 

В Благоевград вчера почина и 6-годишно дете след тежка пневмония. Детето е било лекувано с антибиотици и наблюдавано от лекари, но не успели да се преборят за него.

Междувременно тежкият грип застигна още две области - Сливен и Хасково.

От днес РЗИ – Сливен обяви грипна епидемия на територията на областта. На началника на РУО - Сливен е направено предложение за преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на областта за периода от 23.01.2019 г. до 27.01.2019 г., съобщиха от здравното министерство.

От утре, 23 януари, РЗИ – Хасково обявява грипна епидемия на територията на област Хасково. Издадено е предписание за прекратяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 23.01.2019 г. до 28.01.2019 г. включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

По-рано днес и Димитровград обяви грипна ваканция от утре до понеделник включително. 

Болниците в страната са пълни с пациенти с белодробни усложнения, предимно пневмонии, след грип.