850 електронни услуги за гражданите и бизнеса до 2023 г.

  • 27 юни 2019, 15:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium p1040111 1

Нашата цел е до 2023 г. всеки да комуникира чрез електронен подпис. Да има възможност да получи всички документи дистанционно. Тогава бизнесът и гражданите трябва да имат централизиран достъп по електронен път до над 850 електронни услуги. Това каза Атанас Темелков, председател на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) при представянето в реално време как през мобилен смарт телефон потребителите могат да ползват регистрите, които се поддържат от различни държавни институции, да се прави справка в тях и да се подаде заявление за електронна административна услуга. 

"Достъпването на е-услуги и подписването на документи с облачен КЕП ще улесни всеки гражданин в работата с администрацията. Създават се условия за сигурна идентификация и единен начин за достъп до услугите, предоставяни от различните институции. Това решение значително ще оптимизира разходите на държавата и бизнеса за създаване, поддържане и използване на средства за електронна идентификация", заяви председателят на ДАЕУ.

По думите му в момента две фирми у нас издават такъв облачен КЕП.

"Искаме хората да получават административната услуга по подразбиране, а не чрез молене. Да не ходим до другия край на страната или да носим тежък куп с хартиени документи. С преустановяването на хартиения обмен времето за регистрацията на един документ и връщането на отговор се скъсява близо 6 пъти", посочи той.

"Преговаряме с колегите от КАТ, НАП, НЗОК, с които да разрешим юридическите казуси и те да се включат в Портала", обясни още председателят на ДАЕУ.

Атанас Темелков подчерта важността на обратната връзка от гражданите и бизнеса при използване на електронните административни услуги. За период от 4 месеца всеки гражданин ще има възможност с персонален облачен електронен подпис да достъпва и заявява над 190 е-услуги.