850 фолклористи  на Капански събор в Разград

  • 26 юни 2019, 19:00
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium gallery 13224 20570 detail big

Рекорден брой  участници ще  събере тази година превърналият се вече в традиция капански фолклорен събор в  Разград. Деветото издание на феста започва в събота 29 юни, навръх Петровден  и ще продължи 2 дни.

На събора тази година  ще пеят и танцуват 850  фолклористи от три области в североизточна България. Свои изпълнители на сцената изпращат  всички села от регионите на Разград, Русе и Силистра, където живеят  потомци на етнографската група капанци, както и певци и хороводци от Добруджа.

„С всяка изминала година  броят на  самодейците, които  излизат на откритете сцени в местнастта „Пчелина“ се  увеличава. Миналата годишна в програчата са били включени  600  певци и танцьори от  35 формации, тази година техният  брой достигна до 850, а  съставите, които те представят са 55.“, съобщи  Виолета Антонова, директор на дирекция „ Култура, спорт и туризъм“ в разградското кметство.

За да могат  жителите и гостите на Разград да  се насладят на  народните  песни и танци, общината организира  безплатен транспорт до курортната местност „Пчелина“, където  се провежда Капанският  събор.

Специалните автобуси ще  тръгват в събота и неделя от автогарата в града в 9.00,  11,30, 17,00 и 20,00 часа и ще се връщат от „Пчелина“ към Разград 30 минути по-късно, съобщават организаторите.