9-годишно момче от Сливен в борба за живота си

  • 15 януари 2020, 11:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium thumb 480x0 img 20191214 193829

Момче на 9 години от Сливен се нуждае спешно от средства за лечение, за да живее. Ники Костов страда от „остеосарком“ на едното краче, направена му е операция за изрязване на костта и му е поставена протеза. Получил е обаче разсейки в белите дробове, за което отново е извършена хирургична интервенция в Германия и лечението му ще продължи у нас, пише „Монитор“.

Но трябва да му бъдат проведени 5 имунотерапии със скъп медикамент, като само единият курс струва 170 000 лв. За съжаление, Здравната каса не поема разходите и те трябва да бъдат осигурени от родителите. Това сподели за „Монитор“ майката на детето-Даниела.

Преди 2 дни те са се върнали от химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив. Досега на Ники са му проведени 19 от общо 21 химиотерапии, а в началото на февруари, според лекуващия лекар, трябва да започне първия курс на имунотерапията.

Семейството се обръща с молба към съпричастни хора от цялата страна, за да помогнат на единственото им дете да оздравее и се радва на детството си. Ники е 9-годишен четвъртокласник в НУ „Васил Левски“, град Сливен. Умен, винаги усмихнат, приветлив и много подвижен, той се радва на щастливо детство! Ники е и прекрасен ученик! Завършва със специална грамота от неговия класен ръководител за добро поведение, възпитание, за своето добро сърце и съпричастност към другарчетата му в клас! Един ден, по време на гоненица в междучасието, Ники си удря крачето. Заболява го, но това е обикновена синина и нищо повече. Нещо, което се случва на всички деца десетки пъти. След пет дни обаче, не само, че болката не минава, но се и засилва, а кракът се подува. Правят се два скенера един след друг, като вторият е с контрастно вещество и показва „киста“ на крачето.  Лекарите съветват семейството да се направи операция за премахването ѝ в град Стара Загора. С направената задължителна биопсия идва и страшната новина – костен тумор! Веднага семейството заминава за град София.

За съжаление, на 1-ви април лекарите потвърждават диагнозата на Ники – остеосарком! Родителите са съкрушени и изплашени! Осъзнават, че им предстои най-тежката битка в живота – битката за оцеляването на техния син! Детето започва спешна химиотерапия в УМБАЛ „Свети Георги“, град Пловдив.

Родителите решават да изпратят комплектованата медицинска документация за състоянието на Ники в специализираната болница „Acıbadem International Hospital“ в Турция и в още една клиника в Германия. От Германия се получава становище за ампутация на крака. Семейството категорично отхвърля този вариант и поради тази причина,

Ники е опериран в ортопедичната клиника в Горна Баня. На 4-ти септември м.г. д-р Патриков и екипът му сътворяват истинско чудо и успяват да поставят протезата, успяват да спасят крачето на Ники! Операцията е одобрена от Здравната каса, но протезата не е растяща и предстоят още няколко операции за периодично удължаване чрез подмяна на модули, които не се поемат от НЗОК.

Към момента лечението на Ники продължава в УМБАЛ „Свети Георги“, град Пловдив, като детето не ходи на училище, постоянно е по болници и семейството изпитва финансови затруднения, тъй като майката не работи и трябва да придружава момченцето.

„Ники е всяко едно дете, във всяко едно българско семейство! „Никой не планува как една сутрин да се събуди и да е главният герой във филм на ужасите! Защото действителността е точно такава ужас, шок, страх, болка, отчаяние!“, пишат съпричастни хора в страницата за Ники във Фейсбук. 

Дарителска сметка:

IBAN:BG63UNCR70001523564841

BIC: UNCRBGSF

гр. Сливен

Николай Валентинов Костов

Paypal: meerbusch@abv.bg