9 млн лева са загубите на EVN от снежните бедствия през март

  • 25 март 2015, 16:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52f0d69c07b26

Близо 9 милиона лева възлизат загубите на EVN от пораженията по електропреносната мрежа заради обилните снеговалежи в началото на март, съобщи в Кърджали Костадин Величков, член науправителния съвет на дружеството. Той подчерта, че загубите няма да доведат до повишаване цената на електроенергията, защото мрежата е застрахована.

 Костадин Величков обасни, че към днешна дата в областите Кърджали и Смолян електроразпределитенлата мрежа е възстановена аварийно и е много нестабилна. От EVN планират до края на септември електропреносната мрежа да бъде възстановена напълно, но дейностите могат да започнат най-рано през април. На този етап близо 26 % от кабелната мрежа на дружеството е вкопана в земята. През следващите три години EVN ще се стреми да увеличи процента до 30 и да изгради 13 нови трафопоста.

По време на снежното бедствие от 6 до 15 март пораженията за дружеството се отнасят до 702 счупени стълба за „средно” и „ниско” напрежение, наклонени или усукани 508 стълба, скъсани над 240 км. електропроводи.