90% от улиците в Сатовча са ремонтирани

  • 17 декември 2018, 16:06
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%b0%d1%80%d0%b1%d0%b5%d0%bd

Арбен Мустафов Мименов е кмет на Община Сатовча четвърти мандат. Роден е на 06.04.1965 година. По професия е ветеринарен лекар. Завършил е Института за ветеринарна медицина в Стара Загора. От 1992 година до 1999 година е работил като ветеринарен лекар в „Регионална ветеринарна служба” – Благоевград. Избран е за председател на Сдружение „Съюз на производителите на ориенталския тютюн в България” и на „Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България”. Кмет на община Сатовча четвърти мандат.

- Г-н Мименов, удовлетворен ли сте от свършеното от общинска администрация през отиващата си 2018 г.?

- За мен е важно да са доволни жителите на община Сатовча. Ние положихме усилия да направим средата, в която живеят, по-добра и по-уютна. Затова се инвестираха много средства в подобряване на инфраструктурата. Защото това е желанието на местните хора, а ние сме длъжни да го направим – да имат хубави, улици, качествени водопроводи, площадки за спорт и отдих, зелени кътове. Ремонтирахме много улици и водопроводи, направихме пречиствателни станции. Догодина ще продължим да подобряваме инфраструктурата в населените места на общината – най-вече улици и водопроводи. Уличната мрежа, за която отговаря общината, е на 90% ремонтирана.

- Социалната политика е приоритет за Вас, успешна ли бе тя тази година?

- Не спираме да се грижим за по-доброто бъдеще на тези, които имат нужда от подкрепа. Ремонтирани са много детски градини и детски ясли. Обновихме сгради на кметства, на читалища. Също така осигурихме по проект съвсем ново оборудване за Домашния социален патронаж.

Община Сатовча организира за девета поредна година благотворителна инициатива в подкрепа на деца сираци и деца с увреждания до 16-годишна възраст. Стотици дарители и благодетели през годините са били съпричастни с кампанията, която набира средства за нуждаещи се деца и младежи. Най-важно е да помогнем на децата, на които им предстои абитуриентски бал догодина. След това, според събраната сума, се прави разпределение на средствата за останалите деца. Апелът ми към жители и гости на общината, към бизнеса, към институциите, е да подкрепят благородната ни кауза. Тази година благотворителният бал ще е на 21 декември. На него се провежда търг с наддаване за различни предмети и сувенири, които са изработени от сръчните ръце на деца и възрастни. С всяка изминала година броят на дарителите се увеличава. През 2017 г. бяха събрани рекордните 54 500 лева. През 2015 г. и 2016 г. бяха събрани по над 40 000 лева. Специална комисия разпределя средствата. Дарения могат да се правят и в кутиите, поставени в кметствата на населените места, както и по банкова сметка.

- През зимния сезон са възможни аварии, спиране на тока. Работите ли добре с ЧЕЗ?

- Нямам никакви проблеми в комуникацията с ЧЕЗ. Факт е, че периодично ни събират на срещи, на които обсъждаме проблемите, текущите въпроси, бъдещите инвестиции. Има чуваемост на нашите проблеми, което е добре. Защото само така можем да реагираме навреме и да осигурим безаварийна зима на жителите в общината ни по отношение на електроподаването. Винаги има какво да се желае по темата с електрозахранването в региона и възможностите за неговото развитие. Вярвам, че ЧЕЗ ще направи добра организация за зимния период, за да няма усложнение независимо от метеорологичните условия. Сигурен съм, че при възникнали аварии ще се отзоват веднага. Не бива да се допуска прекъсване на електроснабдяването за продължителен период от време в населените места.

- Имате ли някакъв съвет към ръководството на ЧЕЗ?

- Желанието ми като кмет е дружеството да направи още по-големи инвестиции в нашата община, но знам, че това иска всеки един общинки кмет. Конкретният ми съвет е да облекчат процедурата по присъединяването на новите си абонати. Ще бъда съвсем откровен и ще кажа, че таксите никак не са малки за тази услуга, затова не е добре хората да чакат дълго време, за да ги присъединят към електроразпределителната мрежа. Още веднъж ще подчертая, че има чуваемост на проблемите ни от страна на ЧЕЗ. Служители на компанията през зимата не спират да почистват стълбовете и да действат превантивно, за да няма тежки аварии. 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!