Абитуриенти с шумно шествие в центъра на Враца

  • 15 май 2019, 21:29
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium img 20190515 104529

Шумно шествие огласи централните улици на Враца. 112-ият випуск на местната Алма Матер - СУ "Христо Ботев", предвождан от духов оркестър, за последен път прекрачи училищния праг и тържествено премина през града, отброявайки до 12. 

Стотици изпълниха по-рано днес дворът на едно от най-модерните училища в страната, за да си вземат последно сбогом с новия випуск. С бурни аплодисменти множеството посрещна директорът Виктор Кръстев. 

"Има нещо свещено в това да създадеш и развиеш едно училище, което да се превърне в носител на просветните и нравствени ценности за цял регион. Когато направиш от това традиция, отговорността става още по-голяма. Защото всяко следващо поколение трябва да стане носител на добродетелите и духа, завещани от нашите предци. Да се наречеш абитуриент от СУ "Христо Ботев" е не просто чест и гордост. Това е завет - да не следваш утъкани пътеки, а да оставяш ярка следа в житейския си път. Защото където и да сте утре вие, скъпи зрелостници, ботевският дух остава завинаги в сърцата ви. На добър час, бъдете смели и сбъдвайте мечтите си!", пожела на 99-те абитуриенти Виктор Кръстев.

Молебен за здраве и благополучие на завършващите отслужи врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от местната епархия. Владиката припомни на младите, че се намират в граничен период на живота, в който трябва да определят своя път. Да се уповават на Христовата вяра, знанията и уменията, кото са придобили във врачанската Алма Матер. Тогава успехът и щастието неизменно ще са с тях, заръча дядо Григорий. 

По време на тържеството стана ясно, че над 50% от дванадесетокласниците са отличници. Голяма част от тях вече са издържали своите изпити и са приети със специалности Хуманитарна и Ветеринарна медицина, Фармация, Право, Икономически науки и други в престижни университети в страната и чужбина.

Гости на бляскавото изпращане днес бяха делегати от училища в 5 европейски държави, както и председателят на културната комисия в Общинския съвет - Враца Красимир Ангелов. 

На изпроводяк абитуриентите се сбогуваха с училищното знаме, а директорът Виктор Кръстев плисна вода в краката им с пожелание за лек житейски път и много успехи.

Тържеството продължи в залата на ДНА, където паралелките представиха свои индивидуални програми.