Абсурдно е бивши затворници да охраняват граждани и обекти

  • 04 февруари 2021, 09:55
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium i312

Проф. Николай Радулов е бивш зам. -министър на вътрешните работи, сега преподавател в Нов български университет.

-Проф. Радулов, парламентът прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност, с които се разрешава на реабилитирани бивши затворници,  да се занимават с охранителна дейност. Доколко е разумно едно такова решение?

-Това предложение изобщо не е разумно, защото тези хора ще имат право да носят оръжие, фирмите, в които работят, ще имат право да кандидатстват за различни типове охранителна дейност. Ако става дума за това да се даде възможност за работа на хора, на които е преминал периода за реабилитация, би трябвало те да бъдат насочени към друга дейност. В никакъв случай обаче не могат да бъдат допускани до дейности, които са свръзани със сигурността на гражданите. Има десетки специалности, които не са обвързани със силови действия и гражданска сигурност и в които тези хора могат да работят.  Няма нужда лица, които са извършили престъпления, без значение дали са умишлени, или не, да работат в сферата на сигурността. Аз си обяснявам подобен подход към Закона за частната охранителна дейност с факта, че огромен брой от охранителните фирми у нас се водят формално на едни хора, а всъщност  са собственост на представители на ъндърграунда и тъй като голяма част от тях имат някаква присъда, те искат и реално да притежават фирмата. Затова се търсят лобисти. 

-През годините периодично гърмят скандали с промени в Закона за охранителната дейност. Само с лобизъм ли се обясняват те?

-За мен е необяснимо защо се внасят спорни законодателни промени. Преди няколко години се обсъждаше възможността  частните охранителни фирми да поемат голяма част от дейността на МВР. Тогава това предложение срещна отпор, защото българските данъкоплатец плаща огромни суми, за да има сигурност от МВР, а тези промени предвиждаха МВР да се отърве от тъжната статистика за престъпността, като прехвърли тази отговорност на частните охранителни фирми. Тогава това предложение не мина.

-Предложението охранителите да нямат средно образование как може да се коментира?

- Много глупашка идея. ВМРО през годините непрекъснато се опитваше да въведе образователен ценз при гласуване, а сега депутати предлагат хора, които ще имат права да оказват въздействие върху гражданите, да нямат средно образование. Аз мисля, че това е нелепо.

- Ще минат ли тези промени на второ четене?

Дори и да минат, следващият парламент ще ги отхвърли.