Ацтеките сътворили горещия шоколад, европейците го направили на бонбони

  • 07 юли 2019, 09:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium image

Първата партида шоколад е внесена в Европа на днешния ден през 1550 г. Ацтеките са първите в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на Боговете. След като Колумб открива Америка, европейците откриват и шоколада. Така няколко години по-късно внасят от Америка в Испания първата пратка. Затова и днешната дата е избара от Европейския съюз за Европейски ден на шоколада. 

Вярва се, че племената, населявала Южна Америка и Мексико са започнали да култивират какаовите дървета още 1250 години пр. н.е. Родината на какаото са Централна и Южна Америка – областта Юкатан в Мексико, ниските части на Андите , които се намират в басейните на Амазонка и Ориноко, днешна Колумбия и Венецуела.

Какаовите шушулки растат върху какаови дървета. Те спадат към семейство Слезови – покритосеменни растения, по-известните от които са памук, липа и слез, а също така и бамята.

Ацтеките варяли каковите зърна и от това се правела отвара – шоколатъл, която разбира се е далеч от днешните представи за гъст горещ шоколад. Тя била доста горчива и се пиела по време на специални церемонии, като сватбени тържества например. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки.

Горещият шоколад бил първия шоколадов десерт. Той бързо се превърнал в любимо изкушение да европейския елит. Шоколадът бил любим на Мария Антоанета. Тя обичала не само пасти и торти, но също така и шоколад, който бил редовно сервиран във Версай по нейно нареждане. По това време французите вярвали в неговата мощ на афродизиак.

Твърдят шоколад обаче е измислен от британци, които смесили какаово масло, захар и шоколадов ликьор. Така се получило и първото шоколадово блокче в света.

Млечният шоколад е създаден в Швейцария от Даниел Петер 1875 г. след 8 години опити. Успехът дошъл, когато сложил в сместа кондензирано мляко. 

Днес по-голямата част от какаото идва от Африка. Въпреки, че за родина на какаовите дървета е сочена Амазония, около 70% от доставките на какао в световен мащаб идват от този континент. Най-големият производител е Кот д’Ивоар, който покрива около 30 на сто от потреблението на планетата.

Какаовите дървета живеят до 200 години. Въпреки дълголетието си обаче те са способни да раждат какаовите шушулки не повече от 25 години.