Административният съд във Варна кани на виртуален тур

  • 23 октомври 2020, 16:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Административният съд във Варна всяка година през есента, по традиция - вече 13 години, кани гражданите на Варна да посетят съда в рамките на инициативата Ден на отворените врати, чиято цел е повишаване правната култура на гражданите и запознаване обществеността с дейността на органите на съдебната власт.

Тази година решението бе Денят на отворените врати да се проведе на 23 октомври, в навечерието на Европейския ден за гражданско правосъдие.

На 25 октомври в цяла Европа се чества Европейския ден за гражданско правосъдие, като избирането на този ден е съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.

Тогава в голяма част от европейските съдилища се организират дни на отворените врати и други мероприятия, посветени на гражданското правосъдие, затова и ние избрахме тази дата.

За съжаление, епидемичната обстановка в страната изисква от нас спазването на определени със Заповед на Министъра на здравеопазването и правила, приети от ВСС ограничителни мерки за достъпа на гражданите до институциите и затова решихме днес да поканим гражданите в съда със средствата на съвременните технологии, посочват от пресцентъра на институцията във Варна.

Подготвен е виртуален тур в сградата на съда с помощта на ученик от Варненска търговска гимназия. Съдът работи с нея вече 5-а поредна учебна година по Образователния проект „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В Деня на отворените врати по традиция са поканени на посещение в съда ученици от гимназията, както и студенти от Варненските университети.

По този начин се поставя и началото на поредната учебна година от лекторски курсове във Варненска търговска гимназия, които се водят от съдии от Административен съд – Варна пред единадесетокласниците на гимназията.

Виртуалната разходка в Административния съд във Варна можете да направите от ТУК.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg