"Африканката" открива Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

  • 02 ноември 2019, 20:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 7362

Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) ще се проведе от 22 ноември до 7 декември в Стара Загора. Програмата на музикалното събитие тази година впечатлява със селекция на уникални спектакли, оперни и балетни премиери, отбелязване на знакови годишнини, международно участие, изложби и срещи с публиката.

Един от акцентите е премиерното заглавие „Африканката“ от Джакомо Майербер, с което се дава началото на форума. Общо три са оперните спектакли в програмата на фестивала. На 27 ноември гостува Опера Балтик от Гданск, Полша със спектакъла „Таис“, а Държавна опера Пловдив ще закрие фестивала с операта „Фалстаф“ на Джузепе Верди.

Балетната трупа на Старозагорската опера, която чества 70-годишен юбилей, ще се представи с премиерата на „Шопениана“ с хореограф Снежана Дескова и балета „Ромео и Жулиета“ на 5 декември.

Националният симфоничен оркестър на консерваториите в Италия ще изненада публиката с концерт „Непознатият свят на операта“, включващ рядко изпълнявани увертюри и музикални фрагменти.

Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на старозагорската оперна прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест ще има оперна гала, под диригентството на Владимир Бошнаков. Срещата на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На нея ще бъдат прожектирани избрани кадри от Златния фонд на Българската национална телевизия. Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. По повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров на 29 ноември ще има концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. С прожекция на спектакъла на операта „Набуко“ от Джузепе Верди - телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983) на 1 декември ще бъде изразена почитта към основателя на ФОБИ – диригентът Димитър Димитров (1929-1999).

Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100 годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.