Аграрният университет в Пловдив чества 70-годишен юбилей

  • 29 октомври 2015, 08:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 dbb5 5a7f

Земеделският министър Десислава Танева пристига в Пловдив за церемониите по повод 70-годишнината на Аграрния университет, която се отбелязва днес. Мисията на университета е да изгражда личности, които да формират политиката и стратегията в аграрния сектор. А това може да стане с качествено обучение, ориентирано към студента, като съхранява любовта на българина към земята и нейните богатства, каза ректорът проф. Димитър Греков.


По думите му 85 на сто от завършилите български студенти се реализират в практиката или 90 процента от агробизнесмените са възпитаници на Аграрния университет. Ректорът припомни, че началото на специализираното аграрно образование у нас на практика е поставено през 1921 година с разкриването на първото висше учебно заведение за агрономи в София. През 1945 година се открива Пловдивският държавен университет с два факултета - Агрономо-лесовъдство и медицина, а 30 години по-късно висшето аграрно образование в страната е насочено изцяло в Пловдив, припомни проф. Димитър Греков.


През 2001 познатият дотогава като ВСИ е акредитиран като университет и досега остава единствен обучаващ специалисти в земеделския сектор. Университетът днес осигурява академичен продукт в тристепенно висши образование - "бакалавър", "магистър", "доктор". Има утвърдени 5 факултета с общо 17 специалности в бакалавърската степен, 34 в магистърската и 26 - в докторската. До момента са обучени 35 000 студенти, от които 4 500 чуждестранни, като най-силният период за чужденците е 1976/1990 година, а в по-близките години най-много са студентите от Гърция.