Агрегат ще осигурява ток за ромите в незаконната "Казмера"

  • 17 октомври 2013, 16:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5b7f76ada8

Община Казанлък ще предостави агрегат на бензин или дизел, който да осигурява електричество за ромските къщи в махала "Казмера", е решението на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Това е единственият възможен изход от създалата се ситуация с ромите в тази част на града, смята тя. Решението бе оповестено пред представители на ромската общност на срещата, поведена днес в Община Казанлък, с изричната уговорка, че човек от квартала ще поеме ангажимент да отговаря лично за агрегата.

Ромската махала в местността "Казмера" е незаконна и няма никакви основания на къщите да бъде подадено ел. захранване от EVN и прекарана вода. Дори ползването на ток досега от частен трафопост е било противозаконно, каза кметът на Казанлък.  

За да не се стигне до събаряне на незаконните постройки преди началото на зимата, Стоянова заяви, че всяка следваща постройка, която "изникне" в "Казмера", ще бъде незабавно събаряна.

Вода за съществуващите вече къщи ще бъде осигурена чрез откриване на партида на името на бизнесмена Денислав Сербезов, чиято производствена база е разположена наблизо. Той лично пое ангажимент да подаде необходимите документи за това във "ВиК" ЕООД - район Казанлък.


Доскоро Сербезов е бил един от двамата абонати на EVN в тази част на града, който е захранвал с електричество съществуващите ромски къщи, но това е незаконно и много опасно. След като той преустанови подаването на ток, ромите в "Казмера" започнаха да протестират.

Кметът подчерта пред ромските лидери, че в местността "Старите лозя", определена като вилната зона на Казанлък, категорично няма да се прекарва ток и вода, нито ще се узаконяват вили, които ромите наемат или са закупили от собственици, защото това не е място за постоянно живеене.