Агушевите конаци - замъкът с 221 прозореца в Родопите

  • 21 март 2019, 15:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b0%d0%b3%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5 %d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8

Огромен замък с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина е скрит в Родопите. Известен е като Агушевите конаци и се намира в село Могилица, на 25 км. южно от град Смолян. 

Строен е в средата на XIX век от български майстори строители за семейството на Салих Ага и тримата му сина. Разположен е сред вемероятната родопска природа с изглед към тучните зелени поляни около брега на река Арда и горите над нея.

Интересна за посетителите и изследователите е една от външните кули - такава не се среща никъде другаде. Тя е много висока и с извисяването си се разширява. Там горе се виждат малки прозорци. Красиво са изписани вътрешните стени и стрехите на покрива. 

Стаите, в които са живели членовете на семейството на Салих Ага, са широки,  светли, с камина и баня в почти всяко помещение. В стаите са били подредени невероятни колекции на българските народни занаяти - истинска съкровищница от кърпи, черги, чанове и украшения. Сега част от цялото това богатство е събрана в едно от сервизните помещения на Конака.

Една от стаите пази много тайни - тя е с удвоени врати и стени. В нея има нарочно направен канал за подслушване на разговорите в горната стая.

След 9-ти септември 1944 г. сградата на Агушевия конак става за кратко казарма. Войниците ползвали ценните ръкописи от наличната Библиотека в Конака (най-голямата частна библиотека за времето си на Балканите) за подпалки. В нея е имало книги от VI в. Арабист успява да спаси част от документите, които в момента се съхраняват в библиотеката "Иван Вазов" в Пловдив и в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

През 60-те години на миналия век Агушевите конаци са реставрирани и превърнати в архитектурно-етнографски музей, който е привличал дълги години хиляди туристи със своята уникалност. През 2001 г., след дълги реституционни спорове, Агушевите конаци са върнати от съда на 13-те законни наследници. Богатата експозиция е прибрана в музейните фондове на Историческия музей в град Смолян. 

Сега конакът е отворен за свободни посещения. Всеки, който желае, може да го разгледа напълно безплатно.