Айтос чака първата си пречиствателна станция

  • 21 януари 2017, 14:00
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium wp 20170121 030

[caption id="attachment_103360" align="aligncenter" width="810"]Договорът за изграждане на съоръжението беше подписан днес от министъра на екологията Ивелина Василева и кмета на града Васил Едрев. Официален гост на срещата беше и премиерът в оставка Бойко Борисов Договорът за изграждане на съоръжението беше подписан днес от министъра на екологията Ивелина Василева и кмета на града Васил Едрев. Официален гост на срещата беше и премиерът в оставка Бойко Борисов[/caption]

Айтос ще се сдобие с първата в своята история пречиствателна станция, която ще подобри качеството на живот на хората в общината и ще оптимизира експлоатацията на цялостната ВиК мрежа.

Договорът за изграждане на съоръжението беше подписан днес от министъра на екологията Ивелина Василева и кмета на града Васил Едрев. Официален гост на срещата беше и премиерът в оставка Бойко Борисов. Общата стойност на проекта е в размер на 19 млн. лв., като 14 млн. оттях са безвъзмездно финансиране от ОП „Околна среда”. Със средствата ще бъде изградена пречиствателната станция за отпадъчни води, довеждащата инфраструктура и колектори към нея.

„Всички канализационни системи ще бъдат обвързани към пречиствателната станция и на 100% ще бъде осигурено пречистването на отпадъчните води. До този момент това не беше така.”, коментира министър Василева. Тя уточни, че годишно в Айтос се формират 1,5 млн. кубически метра отпадъчни води, които се вливат в река Айтоска и от там в Черно море.

“С този проект ще се обезпечи чистотата на Бургаския залив и на Черно море. Това е последната пречиствателна станция, с която ще изпълним ангажимента си да осигурим чистотата на морето”, каза още екоминистърът.

От своя страна, кметът Едрев уточни, че Айтос чака одобрението на проекта за пречиствателна станция девет години. По план реализацията му трябва да приключи в рамките на 30 месеца. Към момента са в ход тръжните процедури и предстои избор на изпълнител.