Община Айтос е разположена в източната част на България и е в административните граници на Бургаска област. В състава й влизат 17 населени места.

Географското разположение определя особено важното място на общината като транспортен възел, през който се осъществяват пътните връзки между Северна и Южна България в тази част на страната. Близостта му до Черно море, му осигурява и морски път със страните от Черноморската зона и Близкия изток.

Административният център на общината - Айтос, е старо селище, основано още от траките. Свидетелство за това са останките от три кули от средновековната крепост Аетос (на гръцки - орел), издигната между 650 и 750 година, откъдето идва и днешното му име. Днес статуята на орел, която се извисява над град Айтос, е един от символите на града.

През Възраждането е известен като Орлово или Орловец. По това време е значително селище с прочут панаир. Открива се първото девическо земеделско училище в страната. През вековете градът е бил познат с няколко имена: Аетос, Астос, Ейдос, Аквилия.

В Айтос може да се посети уникална музейна етнографска сбирка: къщата-музей “Ченгелиеви”; къщата-музей “Петър Станев”; църквата “Св. Димитър Солунски” с ценните си иконописи. В източната част на града се намират Айтоските минерални бани. На територията на общината има още няколко минерални извора: "Миризливата чешма“ при село Шиварово и тези при селата Череша, Ябълчево и Съединение.

Архитектурно-етнографският комплекс “Генгер” в Айтос е квартал и музей на открито. Етнографската експозиция представя най-типичните за този край народни художествени занаяти.

С годините градът е създал прекрасно оформен градински парк “Славеева река”, наречен така поради красивите песни на славеите по тези места.

Недалеч от Айтос, в местността Казаните, се намира скално образувание от три скали, изваяни от природата така, че наподобяват трима великани. Природната забележителност е известна сред местните хора като Тримата вкаменени братя.

Община Айтос е известна с провеждането на традиционни фолклорни празници “Славееви нощи”. За първи път фестивалът е проведен през 1968 г., като се организира със съдействието на големия български композитор, музикант и фолклорист Филип Кутев, роден в Айтос.

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

26 октомври (Димитровден)

 

КОНТАКТИ

8500 гр. Айтос

ул. “Цар Освободител” 3

тел. (0558) 23 450

Факс: (0558) 22 133

aetos5@abv.bg

aytos.bg