Акция „Гергьовден“ ще проверява търговците на плодове и зеленчуци в Южна България

  • 30 април 2015, 10:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 ff86 93d6

 Масирани проверки в обектите за търговия с плодове и зеленчуци предприемат данъчните за предстоящите празници - 1-ви май и Гергьовден.Акцията е под кодовото название „Гергьовден“ и ще обхване почти всички области от Южна България – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, информираха от старозогарския офис на НАП. Инспекторите ще следят основно за издаването на касови бележки, но също и за спазване на осигурителното законодателство.


Множеството сигнали от граждани за подобни нарушения допълнително са мотивирали акцията на данъчните. Драстични и необосновани спадове в отчитаните обороти са другия повод за акцията. Освен внезапни инспекции по пазарите, в празничните дни търговията с плодове и зеленчуци ще бъде и дистанционно наблюдавана чрез единната електронна система на НАП за връзка с касовите апарати на търговците, предупреждават от НАП.


До 2 000 лева стига глобата за неиздаване на касови бележки, а до 10 000 лева пък е санкцията за търговец, който няма фискално устройство, припомнят данъчните.