Актьорите са на борсата, дано през септември да имаме театър

  • 22 май 2020, 12:34
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%9d%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2

Общинсикят театър (и киното, което е в същия комплекс) в Кюстендил трети месец са затворени. Трупата актьори, сценичните работници, администрацията, са съкратени и се регистрираха на борсата. Много неприятна ситуация, която се коментира постоянно от кюстендилци. Както Kmeta.bg писа, общината в Кюстендил съкрати на този етап над 200 слижители от различните звена, а първо беше театърът. Има ли изход и надежди, че един ден, кюстендилската сцена отново ще вдигне завеси и тукашните зрители ща гледат пиеси и постановки - разговаряме с шефа на общинсикя театър Чавдар Ненов, който е и общинсик съветник.

- Г-н Ненов, общинският театър в Кюстендил пръв "изгърмя". Целият екип, без вас и един работник по поддръжката,  от 8 май е на борсата. Какво става?

- Да, наистина е така. След като за общинските театри държавата не предприе никакви финансови мерки и финансови помощи, ние нямахме друг избор. Знаете -  не е само театърът, но и около 200 души от общинска администрация, общински предприятия, разбира се, и театърът влиза в това число, общо взето и от общински мероприятия, които се финансират от "местни дейности", отиват на борсата. Направени са съкращения. От местните приходи идват парите за издръжки и за заплати на тези звена. Така се получи, че в този момент, което е съвсем разбираемо, услугите са забранени, хората не бързат да плащат данъци и такси. Съвсем разбираемо е в една криза, която не се знае колко дълго време ще продължи, да се стигне до такава ситуация. Хората искат да задържат парите си - колкото е възможно по-дълго, защото не се знае какво ги очаква и не е  първото нещо, което ще направят, е да отидат и да платят данъците си.

- Театърът и културата, бяха от първите ударени. В Кюстендил първо затвори киното, което е към вас, после и театърът...

- Надявам се наистина по-бързо да отмине тази епидемия. Разчитам на учените да измислят по-бързо ваксината, за да може хората, които се притесняват от пандемията и от този вирус,  да могат да се възползват от тази ваксина и надявам се в скоро време да потече нормален начин на живот. Аз съм противник на изречението и становището, което все повече се лансира - да се научим да живеем с този вирус. Смятам, че не трябва да се учим да живеем с този вирус, а трябва да го преборим вируса.

- Целият актьорски състав и сценичните работници, и техническите лица, над 20 души, са регистрирани в бюрото по труда, каза го кметът на общината Петър Паунов.

- 24-ма са.

- Ще могат  ли да се върнат един ден? И театърът, кюстендилската сцена, да вдигне завеса отново?

- Естествено. В първия момент, в който можем да работим нормално, ще връщаме хората обратно на работа. Перспективите са септември или октомври месец - при добро стечение на обстоятелствата, се надявам да можем да заработим нормално. Защото, както знаем всички от заповедта на министъра на здравеопазването, театър на закрито не може да се реализира, на открито пък - при определени условия. Все още не е ясно самият актьорски състав и хората, които са ангажирани с дадения спектакъл как могат на практика хем да се съобразят с тези мерки, хем да проведат едно нормално театрално представление. Никой не си представя, че един нормален човек ще отиде да гледа театър, докато актьорът говори през маска или през шлем. Или любовна сцена, която да се осъществява на два метра разстояние един от друг. Т.е. звучи малко абсурдно - за съжаление. А хубавата новина е, че все пак се мисли да заработят под някаква форма и театрите и кината и всички сценични изкуства. Към момента, според мен, има доста още вода да изтече, да се омекотят все още мерките. Надявам се съвсем скоро това да се случи, за да може наистина да заработят. Защото кината при 30 % пълняемост мисля, че са обречени да работят на загуба.

- А обезщетението за актьорите и за вашите работници, като безработни - дали ще им стига за да преживяват?

- Естествено, че на никой няма да са достатъчни тези пари. Условията са 60 % от брутното възнаграждение. Те и самите възнаграждения не са достатъчни, които взимат хората на изкуството. Но за моя голяма радост повечето хора, да не кажа на 100 % от съкратените, разбират ситуацията и проявяват разбиране към екстремните мерки, които трябва да се вземат. Защото те са реалисти. Естествено - не е приятно за никого, но в тази ситуация това е най-безболезненият начин, по който можем да преминем през нея.

- Ще каните ли отново постановки от други театри?

- От септември–октомври месец надявам се вече да можем постепенно да работим нормално с нормален актьорски състав. Разбира се, наши представления да се играят, да се играят и гостуващи постановки, да имаме премиери. Стискам палци!

- Имахте един чудесен, вече одобрен, проект за саниране на театъра. За промяна по  интериора и парка около театъра - за около 7 млн. лева. Какво се случи с него?

- Да, доколкото знам, общината много активно работи и се надявам съвсем скоро - в близките месеци,  да се започне вече същинската работа по сградата и по парка около театъра. Най-вече пред театъра, до самата алея, до бул. България. Като надявам се, всяко зло за добро, и да успеем това време, в което на практика ние нямаме право на основната си дейност, да реализираме проекта, да успеем да отремонтираме сградата през това време. И, дай Боже, наесен с нова сграда и с нови постановки!