Актьорът Ицхак Финци гостува в Ловеч на кинофестивал

  • 08 юли 2019, 20:01
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%b8%d1%86%d1%85%d0%b0%d0%ba

Големият актьор Ицхак Финци ще е гост в първия ден от пътуващия кинофестивал „Фирмирай 2“, който се провежда в Ловеч от 9 до 11 юли. От 17.30 часа в Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев“ той ще чете откъси от книгата Budapest Noir на Вилмош Кондор. 

Екранизация по същата книга ще бъде представена същата вечер на 9 юли от 21.00 часа на площада пред Ловчанско читалище, където ще бъде монтиран голям киноекран и ще бъдат поставени столове. 

Филмът Budapest Noir (2017) разказва за мистериозно убийството в Будапеща през 1936 г., точно както Унгария се готви да се примири с Хитлер. Младо красиво момиче е намерено мъртво и никой не иска да разследва - с изключение на Гордън, който е репортер и има чувството, че нещата не са такива, каквито изглеждат.

Ицхак Финци е известен с ролите си в популярните филми „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Закъсняло пълнолуние“, включително от снимания в Старо Стефаново „Моторът“ (2017).

През 2006 г. заедно с режисьора Лиза Боева, негова съпруга, създава творческото обединение „Филизи 33“.  Заедно създават художествено-документални филми като „13 кратки опуса за голям екран“, „Лятото на Мона Лиза“ и „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“.

Другите филми в тридневния фестивал в Ловеч са „Бекасин“ (Франция, комедия), „Да обичаш Винсент“ (Великобритания, Полша, анимация за възрастни), „Решение на ликвидиране“ (Русия, военен екшън). Фестивалът предлага още филми и ателие за деца.

Снимка: БНР