Активисти на протест, искат тричането да става с кучета-кукли

  • 18 февруари 2017, 19:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium ku4eta bez dom

[caption id="attachment_70673" align="aligncenter" width="810"]Тричането представлява хвърляне на кучета във вода посредством въжета и два кола Тричането представлява хвърляне на кучета във вода посредством въжета и два кола[/caption]

Фондация, която поддържа приют за кучета и клиника за животни в Девня, готви мирен протест срещу тричането на кучета. Обичаят е характерен за бургаското село Бродилово и се провежда на Песи понеделник - първия понеделник от великденските пости. Защитните на животните имат предложение кучетата да се заменят с кукли, за да бъде почетен символично празникът.

Тричането представлява хвърляне на кучета във вода посредством въжета и два кола. Изпълнява се от ергените и мъжете, които връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Коловете са приведени един към друг и допрени в горния си край. При рязкото им изправяне кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода или в речен вир.

Екипът на фондацията и нейните активисти организират национален протест, който ще се състои в деня на тричането в село Бродилово. Целата е да не се позволи провеждането на обичая, а да се почете празникът заедно с местните жители, като се използват символично кучета-кукли.

„Силно се надявам да се присъединят хора от цялата страна и да покажем, че обичаите могат да се спазват без болка и страдание. В същото време уважаваме традициите и вярваме, че те съхраняват народната памет, но са със символичен характер“, коментира основателката на фондацията Светлана Хънт.

Хънт е американска гражданка, родена в Киев и омъжена за белгийския предприемач Филип Ромбаут, изпълнителен директор на девненския завод „Агрополихим“. Двамата притежават уникален природен резерват в Калифорния, където се грижат за местните черни мечки. Приютът на фондацията в Девня спасява малтретирани, бездомни и болни кучета, които отглежда без вериги и клетки. Екипът се грижи и за магарета и котки.