Акустични изследвания на "Глухите камъни"

  • 21 август 2017, 10:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium dsc 4100

Акустични изследвания бяха направени за първи път на едно от най-внушителните древно-тракийски светилища у нас - "Глухите камъни" край Любимец. Експериментът бе направен с гласа на Хари Драганов - бас от Женевската опера, а опитите показаха, че скалите в комплекса поглъщат звука, а на определени места има условия на звукозаписно студио - тишина и липса на вибрации.

Thumb dsc 4071

Според специалистите, за това способстват множество фактори: уникалните шумоизолиращи свойства на скалните масиви от една страна, което води до много ниски нива на външните шумове в междускалните пространства, и на звукопоглъщащите свойства на самите пространства, обусловени от нерегулярно разположените, изкуствено създадени скални ниши.

Авторите на изследването считат, че е възможно една от причините, Глухите камъни да са избрани за провеждане на сакрални дейности, да са именно акустичните характеристики на местността.

През тази година археолозите започнаха работа в комплекса още през юни и ще продължат да работят до края на август. Всяка година община Любимец осигурява част от средствата, необходими за разкопките, а на екипа е предоставена база за безвъзмездно ползване в с. Малко градище, в която са осигурени условия за работа, престой и отдих.