Алфред Нобел - изобретател и дарител

  • 21 октомври 2020, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium capture

Алфред Бернхард Нобел - шведски химик, инженер и предприемач, изобретил динамита, е роден на днешната дата - 21 октомври 1833 г. Той завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди.

Нобел притежава и много добър усет за бизнес – до смъртта си той притежава 93 фабрики за динамит в няколко страни. Също така е и писател.

Колкото повече нараства успехът му, обаче, толкова по-мъчителна ставала борбата с алтруизма му. Нобел е меланхоличен, недоволен от живота човек, който сам си създава много проблеми. Никога не се жени и няма успех сред жените. Когато негов роднина го моли да каже нещо за себе си, за да попълни историята на рода, той отговаря: „Най-голям грях: Не почита мамона. Важни събития в живота: Няма.

В завещанието на Нобел е отбелязано, че за наградите няма значение националността. Или както казва „ще я получи този, който най-много я заслужава, независимо дали е скандинавец, или не.“

Основаването на нобеловите награди е през 1895 г., когато Алфред Нобел написва завещанието си, оставяйки голяма част за тях. От 1901 г. наградата се присъжда на мъже и жени за отлични постижения във физиката, химията, медицината, литературата, има и награда за мир. От 1969 г. се дава Нобелова награда и за икономика.

Нобел написва последното си завещание на 27 ноември 1895 г. и го депозира в банка. На 10 декември 1896 г. умира от сърдечен удар в Сан Ремо, Италия. На 29 декември 1896 г. е погребан в Стокхолм. Завещанието му е отворено през януари 1897 г. Изпълнители на последната му воля са секретарят му Рагнар Сулман и стокхолмският адвокат Рудолф Лилеквист.

След съдебни дела в Стокхолм и Париж за установяване на местожителството му и с наследниците му, при които се потвърждава валидността на завещанието, изпълнителите създават устав на бъдещата Нобелова фондация. Уставът е гласуван в Шведския парламент и е утвърден от краля на Швеция. На 29 юни 1900 г. е учредена Нобеловата фондация.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.