Американец ще учи гимназисти в Гълъбово на английски

  • 18 септември 2017, 11:35
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%9a%d0%b8%d0%b9%d0%b3%d1%8a%d0%bd %d0%a1%d0%ba%d0%be%d1%82 1

За втора поредна година учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника (ПГЕЕ) в град Гълъбово ще имат възможност да подобрят езиковите си умения с помощта на американски учител. Кийгън Скот от Охайо пристига в Гълъбово благодарение на подкрепата на американската енергийна фирма „КонтурГлобал Марица-изток 3”, собственик на близката топлоцентрала. Тя е първата изцяло корпоративен спонсори на учител от международната програма за образователен обмен „Фулбрайт“. Младият Кийгън Скот вече има опит в работата с чуждестранни ученици, тъй като преди да дойде в България е преподавал в Грузия.

На официалното тържество послучай откриването на новата учебна година директорът Петронка Цветковска специално благодари на „КонтурГлобал” за подкрепата, като уточни, че само три професионални гимназии в цяла България, сред които и гълъбовската, ще имат уникалната възможност да приемат преподаватели по програмата. Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, изрази задоволството си, че партньорството между гимназията и компанията продължава и тази учебна година, и призова младежите да се възползват от предоставената им възможност за езиково и професионално обучение, да се учат усърдно и прилежно, за да се превърнат в отлични специалисти за енергийния сектор на България.

В навечерието на новата учебна година „КонтурГлобал” подкрепи и още едно учебно заведение. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в близкото до електроцентралата с. Обручище получи като дарение от компанията климатик, с който ще се отоплява класната стая за следобедни занимания на учениците с целодневна форма на обучение.

„Училището се отоплява на дизелово гориво, но в следобедните часове, когато само част от децата са на училище, е безсмислено да бъде включено цялостното отопление на сградата. Така, разполагайки със самостоятелен климатик само в обитаемите стаи, на децата ще им бъде топло и уютно, а ние ще успеем да спестим ценна енергия и ресурси“, коментира директорката Илина Генова.