Антични стрела и накит откриха на Калето

  • 24 октомври 2020, 17:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium kaleto mezdra arheologicheski razkopki 2020 ganetsovski new 14

Като изключително успешен определи поредния археологически сезон на античната и средновековна крепост „Калето” в Мездра директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски.  Тази есен той продължи проучването на праисторическите пластове от многослойния обект, а неговият колега доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН - на културния пласт от римската епоха (II-IV в.).

Доказателство за това са многобройните находки от тазгодишните разкопки, които се извършват със средства - 13 635 лв., от държавния бюджет по Програмата за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. на Министерство на културата и със съдействието на Община Мездра.

Според Ганецовски най-впечатляващи са добре запазен керамичен връх от стрела, двоен каменен чук (скиптър) и великолепен костен накит (висулка от огърлица), датиращи от края на каменно-медната епоха (късния халколит), когато започва и генезиса на траките.

Сред останалите по-ценни артефакти са стилизирана зооморфна керамична фигурка с обредно предназначение, пластина от обсидиан (особено характерен за раннонеолитния обект „Оходен - Валога“), миниатюрно керамично съдче, две костени шила и художествено украсен фрагмент от керамичен съд.

Интерес представляват също керамичен прешлен от вретено, две билонови монети - антониниани от III в., както и множество кремъчни ножове, свредла и пластини от сърп.

„Тези находки отново потвърждават нашата теза, че в края на V-ото и началото на IV-ото хил. пр. Хр. това място е било обитавано от хора, които са притежавали специфични умения при обработката на животинска кожа и в направата на изделия от кост и метал, обобщи резултатите от Археологически сезон 2020 Ганецовски. Неслучайно при предишните проучвания установихме, че тук са функционирали различни видове специализирани работилници - ателиета за топене на метал и за изработка на метални изделия, за обработка на кожа, за художествена декорация на керамични съдове, за изработка на инструменти от кост т. н.

 

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.