Антраксът от Варненско стигна и до Пловдив

  • 11 август 2015, 07:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 a392 f381

Антраксът от Варненско стигна и до Пловдив. 20 животински кожи, заразени с опасната болест, са били унищожени по спешност от Агенцията по безопасност на храните. Кожите са заровени в гориста местност край Куклен преди дни. Купили ги местни търговци от животинския пазар в Провадия. Самите те са сигнализирали на властите, защото имали съмнение, че стоката им е заразена.


"Кожите са унищожени край Куклен преди дни. Снощи е получена и втората проба за превозното средство, в което са били кожите, тя е отрицателна. Очаква се и писмен резултат", заяви пред "Фокус" д-р Камен Янков, директор на регионалната дирекция на БАБХ


"Кожите са говежди, сред тях е имало и една от болното животно край Варна. Те са били пренесени от Карнобат от прекупвачи. След като са чули за болното животно, те са се уплашили и са изоставили колата с кожите извън Куклен. След това са се предали в болницата, за да бъдат изследвани. Това се е случило на 23 срещу 24 юли. Незабавно е изпратена проба, на 30 е получен положителен резултат, а на 31 кожите са били загробени на безопасно и достатъчно дълбоко на 30 метра. През цялото това време заразените кожи са били охранявани от полиция, в землището на Куклен. Направена е била дезинфекция на превозното средство, няма следи от спори", допълни д-р Янков.


Двамата търговци също са здрави. Няма опасност и за населението, твърдят от инспекцията. Районът, където са заровени кожите също е обеззаразен.


Досега над 500 животни в цялото село Бозвелийско са ваксинирани срещу заразата и е наложена забрана да се търгува с тях.


Припомняме, че в изказване пред Нова телевизия, директорът на Центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че ако месо, заразено с антракс е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето.


"Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си", предупреди тогава той.