АПИ, кмет и губернатор обсъждат с граждани трасето на "Хемус"

  • 24 април 2018, 17:39
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%a5%d0%b5%d0%bc%d1%83%d1%811

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, областният управител Георги Терзийски и кметът на община Луковит Иван Грънчаров се срещнаха с жители на селата Пещерна и Торос, за да коментират трасето на АМ „Хемус”.

С писмо до МРРБ и МОСВ, както и до АПИ и институциите на регионално и местно ниво жители на двете села са изразили тревогата си, че одобреният „зелен” вариант на трасето ще минава твърде близо до техните населени места и плодородните земи на селата, а това според тях означава шум и замърсяване на почви и води.

Преди дни членовете на инициативен комитет са провели среща в АПИ, на която се е взело решение проектанти, инженери и институциите на място да се запознаят с възраженията на хората.

На днешната среща хората чуха от проектантите на трасето техните аргументи да бъде избран именно този път за строителството на АМ „Хемус”.

„177 млн. лв ще струва строителството на магистралата при избрания вече „зелен” вариант, над 100 млн. лв. повече „червеният” вариант. Ще бъдат изградени дълги и високи шумозаглушителни огради, които няма да допускат никакъв шум към селата. Те играят две роли - от една страна спират шума, а от друга ограничават разпространението на всякакви вредни газове“, обясни инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че проектантите правилно са избрали трасето в „зеления вариант” и магистралата ще бъде изградена много по-бързо отколкото би станало с „червения” вариант, което би забавило с години и оскъпило драстично строителството на проекта от национално значение.

„Прекарването на магистралата с предвидените два пътни възела - на Боаза и на Дерманци, ще даде възможност за много бърз достъп до столицата, регионът ще се модернизира, цените на имотите също ще се вдигнат бързо“, увери Атанасов. Според него жалбите биха стопирали развитието и модернизирането на Северна България.

След разясняването на проекта за изграждането на АМ „Хемус” в района на Пещерна и Торос хората се съгласиха, че аргументите за избора на това трасе са основателни и няма да спират по никакъв начин строителството. Те подчертаха, че си дават сметка за важността на проекта. Надяват се с изграждането на АМ „Хемус” и Северна България да се преобрази и модернизира.