Априлци чества 110 г. от построяването на храма "Св. Георги”

  • 06 май 2014, 13:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5368e76a10c3d

Построеният в памет на загиналите в Априлското въстание храм "Св. вчмк. Георги Победоносец" чества 110-тата си годишнина на 6 май.

По традиция всяка година на Гергьовден хората от Априлци се събират, за да почетат храмовия празник. Той започна със Света литургия и линейно шествие и приключи с водосвет и курбан-чорба.


"Строежът на храм-паметника е станал с държавни средства по настояването на въстаника Радион Йосифов", разказа отец Калин, цитиран от БТА. По думите му правителството на Стефан Стамболов е отпуснало 15 хил. златни гроша за строежа на храма, който започнал през 1895 година.


Отец Калин обясни още, че в храм паметника са съхранени икони на Света Петка, Свети Василий Велики, Свети Иван Рилски и Архангел Михаил, датиращи от началото на 19 век, които били донесени на църквата "Света Параскева" след разрушаването й.


През 2013 година църквата е била обновена със средства от Европейския съюз, а тази година по случай 110-тата годишнина от построяването й ще бъде открита мемоарна плоча в памет на загиналите в Априлското въстание.