Община Априлци е разположена в Северна България, област Ловеч. Административен център е град Априлци, създаден през 1976 година от сливане на четири села, сега негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Името Априлци е избрано в чест на героичните събития по време на Априлското въстание. Общината има четири населени места.

Заради природните дадености все повече нараства значението на Априлци като привлекателен планински курорт.

Далеч назад през вековете тук са обитавали траки и римляни. По време на римското владичество през Новоселската котловина е минавал важен път, свързващ провинциите Мизия и Тракия. За защитата му римляните издигат крепости на връх Голям Острец и Русалийски проход.

Началото на днешното селище дават бежанци от Търновския край след падането на България под османско робство. През епохата на Възраждането благодарение на доброто си географско положение Ново село се издига като занаятчийско-търговски и културно-просветен център на котловината и съседните села. Икономическият подем и свободолюбивият дух на местните хора правят Ново село един от центровете на Априлското въстание.

Местният бит често намира отражение в атрактивните местни празници и обичаи. На Месни Заговезни се организира “Празника на сланината и греяната ракия”. Общината е домакин на Национален фолклорен събор “Искри от миналото - Априлци” и на “Балкански събор на българската песен”.

Контакти:

град Априлци

ул. “Васил Левски” №109

тел: 06958/ 22 22

факс: 06958/ 22 85

apriltsi1976@abv.bg

www.obshtina-apriltsi.com/