Община Ардино е разположена в сърцето на Родопите, в югозападната част на област Кърджали. Състои се от 52 населени места.

В древността оттук е минавал античният път през прохода Ксанти, по който керваните с камили са превозвали стока от Беломорието до Централна Тракия, а през Османския период е заемала средищно географско положение.

Старото име на селището е Егридере. През 1934 г. се преименува в Ардинска околия с административен и културен център Ардино.

В община Ардино са запазени материални следи от древни епохи и култури. Най-старите исторически пластове са от новокаменната, бронзовата и желязната епоха и носят белезите на тракийската, гръцката, римската и византийската цивилизация.

Южно от Ардино по протежение на стария античен път могат да се видят загадъчните Орлови скали - стотина отвесни каменни ниши с култово предназначение, издълбани на недостъпно място по времето на траките. Датират от IV-V век пр.Хр. Край село Башево се издигат руините на крепостта “Кривус”. Някога с помощта на подземен тунел жителите на крепостта се снабдявали с питейна вода от река Арда, която обгражда Кривус от три страни. Сега от нея е останала само цитаделата. На границата между язовирите “Боровица” и “Кърджали” се намира средновековната крепост “Патмос” от XIII-XIV век. Крепостта “Калето” е играла важна роля от ранножелязната епоха до Средновековието и е била сред най-големите в Родопите.

В община Ардино може да се види един най-впечатляващите архитектурни шедьоври у нас - Дяволският мост. Построен е през XIV век на пътя от Беломорието към вътрешността на Тракия. Върху един от ключовите му камъни е открит гравиран малък хексагон, наричан печатът на Соломон. Мостът се слави със своята здравина и устойчивост. Дяволският мост е емблемата на Ардино. В околностите му вирее уникалното растение родопски силивряк, известно още като Орфеево цвете или безсмъртниче. Легендата разказва, че то е родено от кръвта на митичния певец и че в него е заключена тайната на дълголетието. Записано е в Червената книга на защитените видове.

На 6 километра от общинския център Ардино, на площ от 3700 декара, се простира туристическият комплекс “Белите брези” - естествен резерват на белокора бреза, подходящ за лечение на белодробни и алергични заболявания. Според научните изследвания въздухът в него е стерилен като в операционна зала. Обявен е за курорт с национално значение.

Официален празник: Отбелязва се по време на Есенни културни празници на гр. Ардино

Контакти: 

6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651) 42-38
кмет: (03651) 40-40
факс: (03651) 45-68
e-mail: ardino@abv.bg