Арестуваха баща, пребил от бой 7-годишната си дъщеря във Враца

  • 13 декември 2014, 11:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 548c26e763979

Първокласничка от училище „Никола Войводов” във Враца е пребита от баща си. След сигнал на класната й ръководителка Соня Ангелова насилникът Ивайло Георгиев е арестуван, а момиченцето и по-голямата му сестричка са приютени от баба им, която живее в село Стояново до Вършец.


Учителката забелязала синините по шията и лицето на малката Ивона след последния час в петък. Тогава я видяла отблизо, защото я извикала да я попита защо е разделила всички буквички в диктовката си, която иначе била съвсем вярна.


На въпроса на преподавателката какво се е случило, момиченцето силно притеснено разкрило, че предишната вечер е посинено от баща си. Обяснило, че той се ядосал от забележката в бележника, че втора седмица идва на училище без диктовка, която родителите били задължени да правят в къщи.


Ивона се оплакала и от силно главоболие. Това наложило в болницата да се направи скенер, а пък прегледът от съдебен лекар установил, че момиченцето има синини и кръвонасядания и по тялото. То било толкова стресирано и травмирано, че заспало докато полицаите го разпитвали. Но успяло да каже, че бащата редовно му посягал, а на кака й не вдигал ръка. Въпреки това и двете сестри са прибрани при баба им на безопасно място, но ако социалните  решат тя да ги гледа, ще трябва да ги запише да учат във Вършец.


Агресивният баща се е грижил сам за дъщерите си. Майката ги зарязала и тръгнала по гурбет, когато Ивона била само на четири месеца. Таткото обаче си има приятелка. С нея, с децата и със семейството на брат си живеят в един апартамент в жилищен комплекс „Дъбника” като в дядовата ръкавичка. И явно не се справял със задълженията си, защото пращал иначе красивата Ивона мърлява на училище. Не се занимавал с нея и в къщи, но детето се оказало интелигентно и се научило бързо да чете и пише.


Сега съдбата малтретираната Ивона е в отдела за закрила на детето, откъдето трябва да решат на кого да я поверят. Срещу баща й насилник пък е образувано досъдебно производство.


„Задействан е координационният механизъм за дете в риск”, съобщи шефката на просветния инспекторат във Враца Галина Евденова. Тя е получила доклад от училището за случая още в петък и е сезирала министерството.