Археолози откриха уникални находки край село Ангел войвода (СНИМКИ)

  • 01 юли 2016, 17:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d5519c8 a778 22bc

Тракийското скално светилище и откритите олтари и скална гробница в местността „Хасара” датират от 12 до 9 век преди Христа, което означава че са съществували по времето, когато се е водила описаната от Омир в „Илиада” Троянска война. Тя датира от края на 11-и и началото на 10-и век преди Христа.


Общо около 50 декара е площта на целия археологически комплекс край село Ангел войвода. Това е най-значимият исторически обект на територията на Националния курорт Минерални бани, съобщи ръководителят на археологическата експедиция доц. д-р Здравко Димитров от Националния исторически институт с музей към БАН. Светилището датира от края на бронзовата и началото на желязната епоха в историята.В последствие около 5 век е издигната крепостта. Тя е била бойна погранична крепост със здрава крепостна стена, която  на места е била дебела до 2,5 метра. Височината на укрепителното съоръжение е било от 4 до 7 метра.


Крепостната стена на „Хасара” се нарежда до едни от най-запазените автентичи крепостни стени в региона като тези на средовековните крепости Лютица край Ивайловград, Мезек край Свиленград и др. Общата площ на крепостта е около 6-7 декара. Няма данни тя да е била опожарявана или превзета. Най-вероятно е била изоставена от византийците по времето на славянските нашествия.В комплекса има открита и ранно християнска църква. Тя е еднокорабна с високи сводове и големи прозорци. Открити са зелени парченца стъкла от витражите, парчета от стаклени чашки, които са били използвани за църковнит ритуали.  В околностите на крепостта има скален олтар и слънчев часовник. 


„Обектът е уникален. Подобно на Перперикон тук имаме църква, крепост и светилище. В Татул имаме светилище и скална гробница. Тук всички компоненти – крепост, църква, светилище и скална гробница са събрани в един комплекс. Обектът има огромен туристически потенциал. Но ще са необходими много средства за неговото проучване и изграждане на инфраструктура за туристите”, смята доц. Димитров.


 


Той благодари за информацията, предоставена му от кмета на Националния курорт Минерални бани Мюмюн Искендер, който е основният инициатор разкопките да започнат.„Най-важното в момента е да се смени статута на „Хасара”. Археологическият комплекс в момента е държавен горски фонд. Задействани са процедури пред МРРБ и Министерството на културата. Чрез МРРБ собствеността върху обекта може да стане общинска. Културното министерство е добре да даде на „Хасара” статут на паметник на културата. Така община Минерални бани ще е в състояние да кандидатства за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз или по т.нар „норвежки мехенизъм” за да може започнатото това лято проучване да продължи и „Хасара” да стане готов за посещения на туристи обект”, смята кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.