Археолози търсят още ценни находки в Хераклея Синтика

  • 06 юни 2019, 10:01
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a5%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%8f %d0%a1%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0 %d0%92%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8

Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. Древното селище придобива все по-голяма популярност сред туристите в страната и чужбина. Наскоро правителството отпусна 1,4 млн лв. за цялостно асфалтиране на пътя от село Рупите към историческия обект, който е с дължина 2,4 км.

В бюджета на община Петрич за тази година са заложени и средства за благоустрояване на пътя от минералните извори в местността Рупите до античния град.

А най-големите находки през миналата година са майсторски изваянни три лъвски глави, както и статуя на римски магистрат.

Интересът към историческия обект се увеличава с всяка изминала година. Посещават го и български, и чужди туристи. В Хераклея Синтика екип археолози, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, се натъкнаха при предишните проучвания на най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. Открити са форум, базилики, магазини и светилища. По своята дължина форумът е по-голям от този в Пловдив. Строителството е извършено в периода 270-350 година след Христа, има силно изразени елинистически традиции. Никъде в България няма така плътно изградена архитектура – базилика, стъпала, форум, магазини, светилища, пак стъпала и отново базилика. 

В музея на открито в Хераклея Синтика посетителите могат да разгледат специално създаден лапидариум -място, където са подредени камъни с археологическо значение — статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни детайли като колони, фризове, капители, корнизи. Там е и надгробният паметник от края на втори век на Касандър – търговец, убит и ограбен преди да се върне в родния си град. Туристите ще видят и епиграфският паметник на Есхиниан отпреди 1850 години, който бил щедър дарител на Хераклея Синтика.