Архитекти от цял свят искат да правят новия център на В. Търново

  • 13 юни 2018, 06:57
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium veliko tarnovo landscape

Архитекти от цял свят имат интерес към международния архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, чието създаване е предвидено на територията на Старото военно училище. Десетки запитвания и въпроси пристигат към организаторите относно процедурата, обявена от Общината по инициатива на кмета Даниел Панов. Желанието си за участие заявяват проектанти и архитекти от няколко континента. Срокът за подаване на концепции е до 20 юли.

Международният архитектурен конкурс за нов градски център се провежда под мотото "Ново сърце за Стария град“. Авторитетно жури от изявени български и чуждестранни архитекти ще оценява предложенията. "Това е най-добрата форма за решение на такова сложно градоустройствено предизвикателство, каквото е теренът на Старото военно училище", категоричен е проф. д-р Георги Станишев, председател на международното жури и консултант на конкурса. Като форма на професионално състезание на идеи, международните архитектурни конкурси са най-добрият начин за генериране на проектни решения в световната архитектурна практика. Те не са прищявка нито на Европейския съюз, нито на други обединения и организации, съществували са много преди демократичните промени у нас и са давали положителни резултати, казва проф. Станишев.

Сред предложенията международното жури ще търси решения, които стъпват на уникалното архитектурно наследство на Велико Търново, но преразказват историята и културата на мястото чрез новаторски пространствени решения и със средствата на  модерния архитектурен език.

Именити архитекти от няколко страни, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране, ще отсяват най-добрите предложения за нов градски център на Велико Търново.

Андреа Д`Антраси представлява едно от най-престижните архитектурни студиа в света  - MAD Аrchitects, базирано в Пекин, като директор на Европейския клон – MAD Europe (МАД архитекти – Европа).  Притежава изключителен опит от реализацията на международни проекти в САЩ, Италия, Австралия, Китай и др.

Проф. Доминик Роайар от Франция - архитект, доктор по история на изкуството, е друго световноизвестно име в международното жури. Проучва новите градски форми в Европа, САЩ, страните на Латинска Америка и др. Нейните интереси са насочени към съвременната архитектура и връзката й с наследството в градската среда. Именно за това нейното мнение ще бъде особено важно, предвид задачата за съчетаване на тези две тенденции в новия градски център на Велико Търново.

Проф. Андрей Чернихов от Русия е сред водещите имена на архитектурата в родната си страна и в международен мащаб. Член е на най-престижните академии и организации в своята област, председател на Международната фондация "Яков Чернихов" (ICIF). Носител на голяма награда в конкурс за стратегическо планиране на Москва през 2012 г. В работата си съчетава историческата традиция на руския авангард от началото на 20 век и художествени открития в съвременното градоустройство.

Д-р Хеле Юул от Дания се занимава с научноизследователска дейност и е консултант за едни от най-големите образователни институции в областта на градското развитие и пространство. Акцент в дейността й е адаптирането на стари индустриални пространства и превръщането им в атрактивен елемент от съвременната градска среда.

Андрю Йоман – Великобритания и Хърватия, преподава в различни университети във Великобритания и е гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в проектни програми в този регион и Европа. Включен е в големи градски реновации за Копенхаген, които са сред най-мащабните в Европа.  

Българските представители в комисията са великотърновските архитекти Юрий Любомирски, Николай Малаков и Лора Бъчварова.

75 000 евро е наградният фонд, обявен от Община Велико Търново. Журирането ще се проведе в периода 27 – 29 юли.

Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма "Региони в растеж".

Конкурсната програма за новия градски център е изготвена според обществените нагласи. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство спрямо досегашните разработки за територията, създаване на пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и др.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!